معرفی مقاصد دیدنی و مناطق توریستی ایران

۳ مطلب در فروردين ۱۳۹۹ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

ناحیه حفاظت شده اینالو
منطقه حفاظت شده ارسباران با وسعت 72 هزار هکتار در کناره های جنوبی رود ارس در شهرستان کلیبرواقع شده وبه تیتر مکان ذخیره ی بیوسفردریونسکو به ثبت رسیده است و از ارزشهای مختص گیاهی و جانوری برخوردار بوده و کشش توریسم ارگانیک , تفریحی و آموزشی ویژه ای داراست . ارسبار یا این که آرازبار و قره داغ یا این که قراچه داغ نامهایی بودند که بیشه ارسباران در دورانهای متعدد به آنان پر اسم و رسم بوده است . محدوده آینالو بخش مضاعف کوچکی از حیطه ۸۰ هزار هکتاری حفاظت شده ارسباران میباشد که از شمال غربی به روستای وایقان و از جنوب شرقی به روستاهای بالان و بهروز منتهی میگردد . کمپینگ و یا منطقة حفاظت شدة آینالو با خصوصیات جغرافیایی ۴۶ رتبه و ۴۷ دقیقه ارتفاع شرقی و ۳۸ رتبه و ۵۳ دقیقه پهنا شمالی , در فاصلة ۴۵ کیلومتری شهر کلیبر واقع شده‌است .

 

 

جنگل اینالو
درختان این محدوده مضاعف قشنگ و سحرانگیز است و هر تماشاچی ای را بر راز ذوق و سلیقه میاورد . اولیه خصوصیت پررنگ اش دست نخوردگی و بکر بودن درختان آن است .
عمر آن به پیش از عصر یخ بندان میرسد و یکی چندین زیست بوم بی نیاز بر روی کره زمین است . این حوزه‌ پوشیده از بیشه , استیپ و بقیه پوشش های گیاهی است . آینالو حیطه کوهستانی و جنگلی رمز سبزی است که درختان زیبایی دارااست و به دور تا بدور قریه ها هکتار از جنگلهای بنا شده در درین حیطه به وسیله اداره حفاظت از محیط زیست تور سیمی کشیده شده که به محلی برای حفظ چند گوزن جهت روئت کرد عموم و انتشار و آزاد سازی مجموعاَ حوزه‌ تبدیل شده‌است .
تجهیزات رفاهی حیطه

سه چهارعدد کانتینر بوسیله اداره میراث فرهنگی و گردشگری به اینجا آورده شده که به صورت رایگان جهت استعمال در اختیار مسافران قرار میگیرد . در کمپ آینالو بیش ار ۱۰ آلاچیق منحصربه‌فرد پیک نیک و خیمه زدن موجود هست .

در کمپ تجهیزات خرید نیست و توصیه می شود موردنیاز غذایی خویش را از کلیبر تهیه و تنظیم نمائید .

منطقه حفاظت شده اینالو

 



میان منش کلیبر , کمپ توریسم مکیدی موجود هست که دارنده تجهیزات خیر و خوبی است و قابلیت تنظیم ما یحتاج به صورت محدود خیس از کلیبر در آن جا موجود است .

در صورت بارندگی سقف های حیاط های اطراف عمارت میتواند شمارا در امان دارااست . شیر آب شرب در میانه ده کنار جاده موجود هست . قابلیت دریافت کردن اتاق یا این که منزل محلی نسبتاً نیست .

دستشویی و سرویس بهداشتی جانور در این مکان هم اصلاً تعریفی ندارد .

وضعیت مکانی ناحیه

این حوزه‌ در منطقه شمال غربی شهرستان کلیبر واقع شده است . این ناحیه نزدیک به 50 کیلومتری شهر کلیبر و در 15 کیلومتری روستای عاشقلو ( کنار دریا ارس ) جای‌دارد . این محدودة حفاظت شده از شمال غربی به روستای وایقان و از جنوب شرقی به روستاهای بالان و بهروز محدود میشود .

این محدوده از شمال به اصلاندوز و از جنوب به شهرستان ورزقان و کلیبر و از غرب به جلفا منتهی می شود .

یکی دیگر از راههای دسترسی به آینالو از طریق جادة پارس آباد - جلفا میباشد .

مسیر دسترسی به ناحیه

جاده آینالو از سوی عاشقلو تماماً آسفالت می‌باشد تنها مسیر فرعی به خویش آینالو که حدود یک و نیم کیلومتر است خاکی است ولی از سوی کلیبر تا روستای اسکلو آسفالت و بقیه مسیر خاکی است .

  • شادمهر عقیلی
  • ۰
  • ۰

دریاچه آب شیرین نئور
دریاچه نِئور دریاچه‌ای ما در میان شهر اردبیل و شهر خلخال در استان اردبیل واقع است .

این دریاچه در حداکثر عمق درتوان کمینه ۵/۵ متر ودر حد بیشینه ۱۳ متر است . آب این دریاچه برای استعمال آب پاشی زمینهای کشاورزی مورد بهره‌برداری قرار میگیرد و سالانه به میزان قلیل طفل ماهی قزل آلای رنگین کمان جهت در دست گرفتن جمعیت گامارس های مو جود در دریاچه های آزاد سازی میگردد . این دریاچه در شب های تابستانی ومهتابی همچون آینه ای روشن می‌درخشد .
دریاچه نئور در وضعیت جغرافیایی N375948 E483344 در استان اردبیل واقع است . این دریاچه در ۴۸ کیلومترى جنوب خاورى اردبیل به طرف خلخال و در مسافت ۱۸ کیلومترى خاور جاده , در حوزه‌ کوهستانى جای دارد . این دریاچه در دامنه‌ های رنگارنگ فن کوه باغرو در طول ۲۷۰۰ متر از مرحله دریا جای دارد و وسعت آن بیشتراز ۲۲۰ هکتار و دربرگیرنده دو دریاچه کوچک ( ۴۰ ) و بزرگ ( ۱۸۰ هکتار ) است که در بهار به نیز می پیوندند و دریاچه واحد را بوجود می‌آورند . بیشترین عمق دریاچه ۵/۵ متر و میانگین ژرفای آن سه متر است . دریاچه نئور زیستگاه بعضا از انواع پرنده ها مهاجر عبوری است و ماهی قزا آلای رنگین کمان آن آوازه جهانی داراست .

 

دریاچه ابشیرین

بارندگى مطلوب و وجود چشمه هاى دوچندان سبب ساز پایدارى موقعیت دریاچه شده ضمن آنکه هواى مطبوع حیطه مسئله فراوان مناسبى براى جذب گردش گر خصوصا در زمان ها گرم سال را آماده نموده است . این حوزه‌ داراى پوشش گیاهى متنوعى از گیاهان خشکى زى و آبزى است . دریاچه نئور زیستگاه بعضی از گونه‌ های پرنده ها مهاجر عبوری است .

محدوده دریاچه نئور به جهت واقع شدن در باطن حوزه‌ حفاظت شده لیسار ( گیلان ) به دلیل قانون ها یگانه جان دار بر این بخشها شکار هر نوع پرنده آبی‌رنگ در‌این دریاچه ممنوع بوده و لذا کارداران مختص ارگانیک و انسانی حیات وحش این حوزه‌ راتهدید نمیکند .

بها تالابها : این دریاچه دارنده ارزشهای زیستگاهی – اکوتوریستی – زنبور داری – کشاورزی و دامداری میبا شد .



ماهیگیری

این دریاچه دارنده نوعی ماهی به اسم قزل‌ آلای رنگین کمان می‌ باشد . سالانه به میزان قلیل کودک ماهی قزل آلای رنگین کمان جهت در دست گرفتن جمعیت گامارس‌ های جان دار در دریاچه‌های آزاد سازی می‌ گردد .

ماهی‌ های دریاچه نئور هر سال پیش از فصل زمستان صید و جمع‌ آوری می‌ شوند چون در اثر یخ زدن دریاچه این ماهی‌ ها نمی‌ توانند در فصل‌زمستان زنده بمانند و بعد از فصل زمستان مجدد ماهی‌ های کوچک پرورشی در نئور رها می‌ شوند .

متأسفانه تعدادی سال پیش بوسیله اشخاص ناشناس یک سری ماهی کپور در دریاچه ریخته شد که با ارتقا آن‌ها در حدود دو سال است که ماهی قزل آلا در دریاچه نیست .

 

 

دریاچه اب شیری
با بهره‌ گیری از آب این دریاچه , یک سری استخر رویش ماهی هم در پیرامون اردبیل صحیح شده‌ است .

در شهریور ماه مسابقه تفریحی به عنوان ” مسابقه ماهیگیری “ درین دریاچه در بین طرف داران صید ماهی انجام می‌ شود .



کشش های دریاچه نئور

از گیرایی های جذاب و شادی بخش این دریاچه , ماهیگیری است . نوعی ماهی به اسم ماهی قزل آلای رنگین کمان در نئور موجود هست که هرسال برای در اختیار گرفتن جمعیت گامارس ها در دریاچه , یکسری نوپا ماهی قزل آلای رنگین کمان , را باطن آب نئور رها می نمایند .

مسابقه ی ماهیگیری هیجان انگیزی در شهریور ماه دراین جا اجرا می شود و هواداران به ماهیگیری و همینطور اکثری از فضای سبز دوستان خوب در آن کمپانی می نمایند .

ماهی های دریاچه بایستی قبلی از آغاز فصل سوز‌و‌سرما صید و گردآوری شوند , زیرا یخ زدن آب دریاچه سبب نابودی ماهی ها می شود .



سیمای همگانی

دریاچه نئور که وسیع ترین دریاچه ارگانیک و آب شیرین استان میباشد در بلندیهای باختری فن باغرو ( تالش ) بر روی ولکانیت پرفیر آندزیتی – ائوسن بالایی تاسیس شده است . در سال ۱۳۶۶به مراد ذخیره آب جهت به کارگیری های کشاورزی سدی در فقط خروجی دریاچه ( قانلو دره ) احداث و مورد افتتاح قرار گرفت .



منشاء تامین کننده آب

نزولات جویبار منشاء کلیدی تامین آب چشمه های محل ورود و دریاچه هست . در حوالی دریاچه چشمه های گسلی فراوانی موجود است که دبی آب این چشمه ها بر حسب مقادیر نزولات برفی سالیانه و مقاومت برف چالها در روزها گرم و حالت آنان گوناگون می‌باشد . وجود چشمه های گوناگون حوضه آبریز دریاچه نئور از مهم‌ترین منابع تامین آب دریاچه بشمار می‌رود .


منش مهم چهت نیل به دریاچه :
بعد از طی حدود ۳۵ کیلومتر از شهر اردبیل درسمت شهر خلخال به قریه بودالالو می‌رسیم . بعد از آن می‌بایست جاده‌ای به ارتفاع ۱۳ کیلومتر را در جهت فراز کوه طی کرده و بعداز گذر از کنار روستای عباس آباد ( در مسافت ۸ کیلومتری جاده و ۵ کیلومتری دریاچه ) به دریاچه رسید . جاده کوهستانی چهت نیل بدین دریاچه آسفالت بوده , اما جاده بدور دریاچه خاکی هست .

  • شادمهر عقیلی
  • ۰
  • ۰

غار کرفتو

غار کرفتو
غار کـرفـتـو در سـیـنه یک رشـتـه کـوه آهـکـی در شـمال دره ای عـمـیـق قـرار گـرفـته است اثرها مـتعـددی از پـناگاهـها و دخـمـه ها و حـفـره ها یـی دیـده مـی شـونـد که در کـنار غار اصـلـی قـرار دارااست مـوقـعـیـت غار به گـونه ای است که به طـور کـلـی بادگـیـر نـیـسـت و در زمـسـتان دامـنـه جـنـوبـی را نـمـی پـوشـانـد در حـالـی که 500 مـتـر دورتـر و در جـنـوب شـرقـی غار بادگـیـر بـوده و بـرف آن را مـی پـوشـانـد , در سـویـی دیگـر دره کـوه دیگـری وجـود داراست که به عـلـت شـکـل طـبـیعـی آن مـردمان اطـراف به آن سـه دخـتـران می گـویـنـد .

غار کرفتو

 

 


در زمـسـتانها و هـنگام سـرما داخل غار گـرم و در تابـسـتان به نظر کـوران باد غار خـنک می باشـد , دو چـشـمه آب در زیـر تـقابهای پـایـیـن غار وجـود دارااست که سـالـیان دراز مـردم از آن بهـره مـنـد گـردیـده انـد . غار کـرفـتـو در دوران ـ مـزوزوئـیـک ـ زیـر آب بـوده و در اوآخـر هـمـیـن عصر ارتـفاعات کـرفـتـو از آب بـیـرون آمـده است ایـن غار آهـکـی است و در عصر های مخـتـلـف انـسـان در آن سکـونـت کـرده و به هـمـیـن دلـیـل تـغـیـیـر حالـت داده است در داخـل غار هـنوز هـم آب وجـود داراست و بـرای دیـدن بعـضـی از جاهای مخـتـلـف آن بایـد از قایـقـهای کـوچک اسـتـفاده کـرد وجـود تصاویـر واشکال نـقـاشـی شـده داخـل غار از جـمله دیـدنـی های مـوجـود در ایـن اثـر باسـتانـی می باشـد که هـر بـیـنـنـده ای را به خـود جـلـب می کـنـد .

کتیبه‌ای یونانی بر سردر یکی اتاق‌های طبقهٔ سوم این غار موجود هست که از این غار تحت عنوان محل عبادت هراکلس اسم برده‌است . در معماری این غار علاوه بر تولید اتاق‌ها و راهروهای عبوری , تلاش شده تا اتاق‌ها با نیز دارای ارتباط باشند . نورگیرهایی در سوی خارج تعبیه شده‌اند و بر دیوارهای غار در برخی از اتاق‌ها نقوشی به صورت تجریدی از حیوان‌ها , بشر و گیاه حجاری شده است .

غار کرفتو از غارهای آهکی و ارگانیک است که در ادوار متفاوت تغییرات و دگرگونی‌های اکثر و دخل و تصرفات مضاعف در آن به‌وجود آمده‌است . فعلا ارتفاع غار حدود ۷۵۰ متر است و راههای فرعی زیادی از آن منشعب می‌گردد . غار چهار طبقه داراست و حجاران هنرمند , به زیبایی فضاهایی را در مدخلهای غار تراشیده و اتاقها , راهرو و دالانهای زیادی را به‌وجود آورده‌اند .

غار کرفتو بین غارهای دست نماید از آوازه خاصی برخوردار‌است و این آوازه بی برهان نیست چون این غار از نگاه بافت ساختمانی بی سابقه است . طول دهانه محل ورود غار ( دهانه محل ورود فعلی ) از سرِ تپه حدود 20 الی 25 متر بوده که در قبل راهی نسبتا مشقت بار و مشقت بار در کمر کوه و صخره بیرونی , جهت دهی بازدیدکنندگان به درون غار را به عهده داشت , به صورتی که با قرار دادن یکسری سنگ چین و استعمال از پله های چوبی هوا داران می توانستند با دشواری به باطن منش یابند .

این غار در سال ۱۳۷۹ گمانه‌زنی شد و با بررسی‌های باستان‌شناختی در محوطهٔ خارج و درون غار اثراتی از دوران‌های متعدد به دست آمد . کشف تراشه‌های سنگی در طبقهٔ چهارم و محوطهٔ خارج غار قادر است نشانه‌ای از استفادهٔ بشر در دوران پیش از مورخ از این غار باشد . همینطور نمونهٔ سفال‌ها و اشیای به دست آمده , ادامهٔ سکونت آدم را در حین دوران تاریخی اشکانی و ساسانی و دوران اسلامی یعنی سده‌های ششم تا هشتم هجری را مسجل می‌سازد . اقداماتی در زمان سال‌های ۱۳۷۸ و ۱۳۷۹ صورت گرفته که مشتمل بر سامان‌دهی محوطهٔ خارج غار , پلکان بندی , سکوهای استراحت , پارکینگ , سرایداری , سرویس‌های بهداشتی و برق‌کشی غار است .

 

غار کرفتو

 


معماری غار
در نصیب جلویی غار , چهار طبقه معماری صخره ای و دست نماید ساخت شده که در هر طبقه علاوه بر تولید اتاق های تو در تو با پنجره ها و نورگیرهایی به فضای بیرونی و درگاهی های ذی‌ربط درست شده گردیده اند . دالان ها و راهروهای عبوری به مراد رابطه به طبقات , پلکان ای تراشیده شده در سنگ و چه بسا تولید جای مطلوب کلون و چفت و بست پنجره ها و درگاهی ها سبب ساز تامین امنیت هر بخش می شده و این قضیه نشان از نوعی معماری توسعه یافته در آن فرصت دارد . اما به دلیل ریزش هایی که در اثر قبل زمان در صخره های بیرونی و پیرامون دهانه محل ورود در گروه معماری صخره ای غار تولید شده , تعداد اتاق ها و راهروهای جانور در همگی طبقات اینک معین نیست و به حیث می‌رسد گروه معماری صخره ای و دست ساخته غار زیاد گسترده خیس از موقعیت کنونی آن بوده باشد و اثرها این تخریب ها هنوز نیز تماما معین است . روی دیوارهای بعضی از اتاق های غار و راهروهای عبوری آن‌ها نقوشی از جانوران و گیاهان موجود هست . زیباترین بخش معماری غار , طبقه سوم آن است . اعتنا در تراشیدن و کندن اتاق ها , فرم یگانه سقف ها به شیوه کمانی و ساخت درگاهی ها و پلکان های آستانه آن در پنجره ها و نورگیرهای اتاق ها از اهمیت خاصی برخوردار‌است و از نگاه تزئینات جان دار در پنجره ها قابل مقایسه با اثرها مو جود در معماری تپه نوشیجان ملایر از دوران مادهاست .

در نـتـیـجه آزمایـشـات خاک شـناسـی که از غار کـرفـتـو به دسـت آمـده نـشـان می دهـد به عـلت یک رشـته فعالـیـتهای جـزئـی و فعـل و انفعالاتـی که در سـطح غـار به عـمـل آمـده و رسـوباتـی که بر جای مانـده ایـن غـار از هـزاره چهارم پـیـش از مـیلاد عاری از فعالـیـتـهای انـسـانـی گـردیـده است و سـاکـنـیـن آن که گـله دارانـی کـوچ رو بـوده انـد آن مـنطـقه را تـرک کـرده انـد . غار کـرفـتـو به جهـت گـمانه هایـی که در آن حـفـر گـردیـده و بعـضا تا عـمـق 5/5 مـتـر پـایـیـن رفـته است با تـوجـه به لایـه های مـوجـود که تحـتانـی تـریـن آن دارنده تـراشـه های سـنگـی و تـیغـه ای بـوده است یک مسافت هـزار سـاله را نـشـان مـی دهـد و مجدد به اثر ها زیـسـت انـسـانـی مـیـرسـد که دارنده چهاردوره سکـونـتـی است : پـیـش از مورخ , اشکانـی , سـاسـانـی , اسـلامی که ولی عصر سـلـوکی آن چـنـدان مـورد یـقـیـن نیست .

غاری برای الهه یونانی
روی سردر محل ورود یکی‌از اتاق های طبقه سوم کتیبه ای یونانی موجود است که تا حد متعددی صدمه چشم است . در‌این کتیبه از الهه هراکلس یاد شده و به همین بهانه بخش اعظمی این غار را محل پرستش الهه یونانی نامگذاری کرده اند . درین کتیبه آمده است : «این منزل هراکلس است , هر که در آن وارد شود در امان است . » وجود این کتیبه باعث شده تا بعضی را عقیده بر این باشد که شاید این غار مدتی به صورت موقت مورد سکونت و استقرار سلوکیان ( جانشینان بعداز اسکندر مقدونی ) قرار گرفته که بعداز فتوحات مهرداد دوم اشکانی در راستای غرب کشور ایران تکان کرده اند .
چه بـسـا که کـتـیـبه مـورد بحـث مـمکـن است در قـرون گـذشـته تولید شـده باشـد که ولی بایـد با مطالعات بـیـشـتـر و آزمایـشـاتـی که از خـود کـتـیـبه به عـمـل می آیـد سـقـم آن عـیان گـردد .

شناسایی بی نقص غیر ممکن
ستون فقرات حساس غار در حدود 750 متر ارتفاع داراست که در این سو لبریز پیچ‌و‌تاب , دهانه ها و دالان های گوناگونی منشعب می شود و به همین علت تا به امروز کسی کار کشته به شناسایی همگی این مسیرها و تنظیم نقشه بی نقص از آن نشده است . مسیر ارگانیک غار در زمان خود دارنده تفاوت های اکثری است , به نحوی که در بعضا مناطق علاوه بر وسعت مختص دالان ها و تالارهای ارگانیک و طول مضاعف سقف آن‌ها , نصیب هایی موجود هست که بایستی به صورت سینه خیز و به دشواری از آن ها گذشت . همین شرایط یگانه سبب شده افسانه ها و ماجرا های بخش اعظمی بین اهل یک محل حوزه‌ وجود داشته باشد و بخش اعظمی از طلسم غار و شیوه تولید آن حرف به دربین آورند . چه بسا این فرمان در متن های نویسندگان محلی استان تاثیر گذارده و به عنوان کردن چنین مطالبی پرداخته اند . غار کرفتو با شماره 330 در فهرست اثر ها ملی جمهوری اسلامی ایران ثبت شده‌است .

  • شادمهر عقیلی